Chyba robie pewien wylom, bo cos tam sobie muzykuje w tym naszym swiatku. Ale moze moja lista przelamie grajacych do podania swoich typow. Nie bedzie to proba wstrzelenia sie w ewentualne wyniki ankiety a calkowicie subiektywne zestawienie. Pomine kwestie fotografii i tekstu w TB, bo nad tym musze sie jeszcze zastanowic /brak totalnych faworytow/
POLSKA
OSOBOWOŚĆ - dlugo myslalem, a ze kilka osob stawiam na rowni w zwiazku z tym nie moge sie zdecydowac i typowania nie bedzie.
ZESPÓŁ - nie ma bandu, ktory odskakuje zdecydowanie od peletonu
WOKALISTKA - Asia Pilarska i.. Bozena Mazur obie za ten ulotny wdziek w spiewie
WOKALISTA - dlugo myslalem, ale chyba jednak Pawel Szymanski. Potrafi spiewac w naszym ojczystym jezyku a przy tym nie robic tego co ja nazywam "polisz-englisz-akcentes"
GITARA - Witek Jakalski ..no lubie jak chlop lyzwa gra na gitarze
HARMONIJKA USTNA - brak jednoznacznego faworyta /wielu ciekawie grajacych kolegow/
INSTRUMENTY KLAWISZOWE - no nie napisze ze Jan Korinek, bo to w kategorii swiat przecie byc powinno
INSTRUMENTY RÓŻNE - Andrzej Serafin /wibrafon oraz instrumenty perkusyjne i nord/ i co z tego ze kolega, skoro nie do pobicia w tej kategorii
ODKRYCIE - malo oryginalnie bedzie. PrzytulKruka rok 2009 to ich rok
PŁYTA - Pawel Szymanski "Krol watpliwosci" - swietne teksty, muzyka i do tego bdb zaspiewane i zagrane
WYDARZENIE - Suwalki Blues Festiwal
NAJŁADNIEJSZE ZDJĘCIE W TB - xxx
NAJCIEKAWSZY TEKST W TB - xxx
ŚWIAT
OSOBOWOŚĆ - BB King... od lat dla mnie nie do pobicia za ta sympatie bijaca z usmiechu
ZESPÓŁ - nie mam ulubionego
WOKALISTKA - w tym roku jakos nikt nie blysnal, a za ubiegle lata nie bede promowal
WOKALISTA - Taj Mahal.. i znow od lat dla mnie niezmiennie
GITARA - Ry Cooder
HARMONIJKA USTNA - Vincent Henry - jest pazur, jest nonszalancja jaka lubie. W zasadzie saksofonista, ale w zespole Toma Waitsa sporo gra na harmonijce.
INSTRUMENTY KLAWISZOWE - ...Jan Korinek. no co
prawie nasz chlop co prawda z tej innej Pragi, ale u nasz juz chyba zadomowiony
Dawno nie slyszalem takiego hammonda. Janek gra a nie zapiernicza po czarnych i bialych...ile w tym szczerej radosci i muzyki!!
INSTRUMENTY RÓŻNE - Ry Cooder /mandolina/
ODKRYCIE - nikt z mlodziakow nie wpadl mi w uszy.
PŁYTA - nie kupilem plyty bluesowej sygnowanej rokiem 2009. Choc... nie no kupilem: Tom Waits "Glitter and Doom Live" a jak ktos nie slyszy w tym bluesa .... trudno. To moj typ amen.
WYDARZENIE - nie wiem, nie bywam w wielkim swiecie