autor: Kuba Chmiel » stycznia 9, 2009, 10:24 pm
W związku z moim stosunkowo krótkim stażem w ekipie zarządzającej Okolicami Bluesa, trudno jest mi wyjaśniać zasadność istnienia poszczególnych kategorii ankiety, której to nie tworzyłem. Powiem natomiast dlaczego nie wnioskowałem za usunięciem hasła "blues akustyczny".
Faktem jest, że blues akustyczny stanowi już niewielki procent muzyki granej przez zespoły mianujące się bluesowymi lub około-bluesowymi. Trudno jest mi to ocenić obiektywnie w skali światowej, lecz na naszym polskim poletku aspekt ten jest widoczny. W związku z tym, blues coraz rzadziej jest już traktowany jako także ten akustyczny, częściej natomiast kojarzony jest z pełno wymiarowymi zespołami, gdzie pierwsze skrzypce pełni gitara elektryczna. Myślę więc, że warto byłoby wyróżnić w jakiś sposób wykonawców, podejmujących się tego, skądinąd dość trudnego, a zarazem jakże mniej medialnego rzemiosła.
Nie chciałbym tutaj operować przykładami rodzimych muzyków, by nikogo w trakcie trwania ankiety nie wyróżniać. Ale zastosuję inny przykład. Sławku, wiem już, że do Twoich ulubieńców należy prezentowany ostatnio przeze mnie Paul Oscher. Muzyk to nieprzeciętny, lecz gdyby miał możliwość kwalifikować się do naszej ankiety, to gdzie mógłby być umieszczony? W kategorii wokalista? Śpiewa słabo, choć dzięki odpowiedniemu wibratu i typowemu dla bluesa zawodzeniu nie razi to tak bardzo. A może gitarzysta? Trudno to ocenić, gra w sumie oszczędnie i tylko akompaniuje. Na pewno nie mógłby stanąć w szranki z elektrycznymi gitarzystami. To może harmonijkarz? A owszem, to z tego właśnie fachu zasłynął, lecz zważywszy na jego obecne ukierunkowanie (blues z delty) wątpię, by było to jednak wyróżnienie w pełni podkreślające jego zasługi dla współczesnej muzyki bluesowej. I tu pojawia się zakładka "bues akustyczny". Oczywiście, można się z tym nie zgodzić. Jednak na pewno kategoria dotycząca bluesa akustycznego stanowi w pewien sposób zadość oczekiwaniom niektórych użytkowników domagających się nadawania ankiecie bardziej bluesowego wyrazu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony stycznia 10, 2009, 5:43 pm przez
Kuba Chmiel, łącznie zmieniany 5 razy