Skoro J?dru? uczyni?e? wymienianki zaduszkowe to dorzuc? i ja kilkanascie nazwisk bez kt?rych nie by?oby pewnie dozna? takich jakie mogli?my i dzi?ki technice mo?emy do dzi? prze?ywa?, mimo iz niekt?rych dawno juz nie ma. Mnie tylko ciekawi czy Tam gdzie Wszyscy odchodz? jest jaki? podzia? na bluesa, rocka, country, folk czy jazz?...
Nie s? to oczywiscie wszyscy bo by?by bardzo trudno wymieni? wszystkich nieobecnych.
Zauwa?y?em, ?e wymieni?e? nazwisko Keitha Moona z The Who i s?dz?, ?e masz sporo racji bowiem perkusja jest bardzo wa?nym instrumentem w ka?dym bandzie, a z regu?y pa?kerzy s? w cieniu wokalu i najcz??ciej gitary, klawiszy... Jak niezast?pionymi muzykami s? perkusi?ci ( kt?rzy napoz?r mog? wpasowa? sie w prawie kazdy zesp?? ) da?o si? zauwa?y? po ?mierci Johna Bonzo Bonhama. Led Zeppelin nigdy juz si? nie reaktywowa?, a to tylko z tego w?asnie powodu, ?e nikt tak nie gra? jak Bonzo. Skoro o drummerach mowa to nie ma juz wsr?d ?ywych takich b?bniastych tuz?w jak:
To, oczywi?cie zaznaczam, nie wszyscy ale ci, o kt?rych ja pami?tam...
Wydawa?oby si?, ?e mo?na zast?pi? gitarzyst?, basist?, a nawet wokalist? w zespole i b?dzie on nadal istnia?, gra? itp, itd.
S?dz?, ?e nie tak do ko?ca. Ka?da osobowo?? to poniek?d cz??? image'u grupy, jej brzmienia, a co za tym idzie jej identyfikacji. Nie mo?emy sobie wyobrazi? Queen bez Fredka M. - mimo, ?e podj?to pr?by zastapienia go i to przez znakomitych singer?w. Niestety zrezygnowano. Freddie jest po prosyu nie do zastapienia. Grupa Uriah Heep bez Davida Byrona nigdy nie osiagn??a trego co za jego obecnosci w zespole. szkoda ?e tak marnie sko?czy? si? jego zywot. Mozna by przytoczy? jeszcze inne przyk?ady, kt?re dowiod?y by tezy postawionej przeze mnie na pocz?tku mojego posta. Mianowicie swoistego paradoksu, ?e nie ma ludzi niezast?pionych, a jednak s?... przynajmniej jesli chodzi o sztuk?.
Z Wielkich Nieobecnych przypomnie? z pewnosci? nale?y:
S? to muzycy, kt?rych do tej pory nie wymieniono, a wi?c nale?y rozumie?, ?e do??czam ich do tego Zacnego Grona, kt?rych nazwiska ju? pad?y na Forum
Jak wida? Wielka Orkiestra w Niebiesiech jest rzeczywi?cie WIELKA i z up?ywaj?cym czasem si? powi?ksza - c?? taka natura.
Jest dla Nas odbiorc?w pocieszenie: