autor: Corvus » kwietnia 8, 2006, 9:45 am
Jeśli wspominam wielkich polskiego bluesa, to nieodmiennie jest tam też i Kasa Chorych. Dlatego też chciałbym tutaj wymienić jednego z filarów tamtego zespo?u, czyli Jaros?awa Tioskowa. Razem z Ryszardem Skibi?skim, utworzy? on sk?ad kt?ry da? pocz?tek jako?? na polskich scenach. Wraz ze ?mierci? Ry?ka, nie zaprzesta? dzia?alno?ci muzycznej, graj?c w r??nych zespo?ach, by w ko?cu powr?ci? na do Kasy Chorych. Znany jest te? wsp??cze?nie z duet?w z Micha?em Kielakiem... ale nie uwa?am si? za autorytet w opowiadaniu historii Kasiarzy, dlatego te? pozwol? sobie zacytowa? fragment strony Kasy Chorych opowiadaj?cy o Jarku:
JAROS?AW TIOSKOW
gitara, slade, ?piew, harmonijka
Jako 6-cio latek zacz??em nauk? gry na skrzypcach w szkole muzycznej w Bia?ymstoku . Leniwy szybko porzuci?em nauk? i prymitywnie m?czy?em siedmio strunow? gitar? moich babek. Zrobi?em z niej p??niej elektryczn? ale po za?o?eniu pierwszej struny prze?ama?a si? na p??. Otar?em si? o fortepian i kontrabas i wkurwiony rzuci?em ze wzgl?du na trudno??. Grzeba?em bluesa na gitarach elektrycznych i tak zosta?o. Moje fascynacje muzyczne to w miar? dorastania: Aker Bilk, Chet Atkins, Piosenki Rzeczypospolitej Ludowej, Po?omski ,Santor, Disco 70, Blues , Rock , Rock&Roll 50, Afryka, muzyka ca?ego ?wiata i jazz. Pierwszym moim instrumentem by?a ... czerwona prezerwatywa ze ?wistawk? kupiona na odpu?cie. Zacz??em gra? sam na gitarze. Podgl?da?em koleg?w i znakomitych mistrz?w bluesa (Muddy Watersa, Jimiego Hendrixa) i ca?? plejad? bluesman?w i rockman?w ?wiata. Dalej s?ucham ich z przyjemno?ci? i... dalej gram. Wsp??pracowa?em m.in. z takimi muzykami i zespo?ami jak: Micha? Kielak, Andrzej Zaucha, Rysiek Riedel, D?em, Cezary Czternastek, Jan Izbi?ski, Tony McPhee, Arina (litwinka o s?owia?skiej urodzie i g?osie murzynki), Jacek Skubikowski, Martyna Jakubowicz, Les?aw Kot, Irek Dudek. I tak pewnie wszystkich nie wymieni? ze wzgl?du na to ,?e nie pami?tam. S?ucham wszystkiego co w danej chwili wpada mi w ucho. Gdyby kto? zajrza? do mojego zbioru bardzo by si?; zdziwi? . Nie mam ulubionych wykonawc?w. Je?eli chodzi o sprz?t to pierwsza i chyba ostatnia moja ulubiona gitara G&L George Fullerton a wzmacniacz popularny Marshall JCM900 z paczk? i mniejszy: Hand Box. W "Kasie Chorych" jstem od samego pocz?tku i strasznie dawno temu. Wszystko co powiedzi?em jest prawd? i tylko prawd? chocia? nie do ko?ca.
Oraz kilka s??w w Wikipedi:
Jaros?aw Tioskow (urodzony 30 lipca 1950 w Bia?ymstoku) gitarzysta (r?wnie? graj?cy technik? slide), wokalista, harmonijkarz, kompozytor.
Wsp?lnie z Ryszardem Skibi?skim za?o?y? w Bia?ymstoku w roku 1976 zesp?? Kasa Chorych. Po rozwi?zaniu zespo?u Kasa Chorych w 1984 roku dalej prowadzi? dzia?alno?? muzyczn? w licznych sk?adach. Do najwa?niejszych z nich nale?y zaliczy? :
* 1984 - 1985 Guy People Acoustic and Electric Blues Band (duet ze skrzypkiem Cezarym Czternastkiem). Zesp?? wyst?pi? m.in. na "Zaduszkach bluesowych", Jesie? z Bluesem 84, Rawie Blues w 1985.
* 1985 - 1988 Grupa Jaros?awa Tioskowa w sk?adzie : Jaros?aw Tioskow (gitara, wokal), Dariusz Chociej (gitara), Piotr Chociej (bas), Tomasz Ring (skrzypce), Marek Nowakowski (harmonijka), Miros?aw Wiechnik (perkusja)
* 1989 - 1991 Modern Blues w sk?adzie : Jaros?aw Tioskow (gitara, wokal), Dariusz Chociej (gitara), Piotr Chociej (bas), Tomasz Ring (skrzypce), Dariusz Lebie?y?ski (keyb), Miros?aw Wiechnik (perkusja)
* 1992 - 1994 JJJ Band w sk?adzie : Jerzy Opali?ski (?piew, gitara), Jaros?aw Tioskow (gitara, wokal), Jacek Kaczy?ski (bas)
W 1992 "macierzysty" zesp?? Tioskowa, Kasa Chorych wznowi? dzia?alno?? koncertow?. W 2003 uczestniczy? w nagraniu wspomnieniowej p?yty "Tribute to Ryszard "Skiba" Skibi?ski", projektu sygnowanego przez wspania?ego harmonijkarza Micha?a "Cielaka" Kielaka. P?yta zawiera stare nagrania zespo?u Kasa Chorych w nowych wersjach.
Ostatnio zmieniony kwietnia 8, 2006, 2:41 pm przez
Corvus, łącznie zmieniany 1 raz