Niełatwo było wypełnić ankietę bo w jednych kategoriach zbyt dużo kandydatów a w innych wręcz przeciwnie.
Moje typy:
POLSKA
- Płyta
1. „Blues’n’Roll” – Szulerzy (zawsze kiedy słucham tej płyty ogarniają mnie wyłącznie pozytywne i bardzo przyjemne odczucia. Rewelacyjne brzmienie)
2. “That’s What The Blues Is All About” – John Lee Hooker Jr. & Daddys Cash (polsko-niepolska płyta ale jednak większość muzyków zaangażowanych w ten album to nasi)
3. “Taxi” – The Moongang (za Joannę Knitter i za otwartą głowę)
- Zespół
1. Harpcore (dawniej Harmonijkowy Atak) (udany rok 2011 zwieńczony wydaniem płyty i bardzo aktywny koncertowo rok 2012)
2. Szulerzy (mam wrażenie, że to dobrze poukładany zespół i to pod każdym względem)
3. Around The Blues (i tu miałem problem kogo dać na trzecim miejscu – dużo tego przychodzi mi do głowy)
- Wokalistka
1. Joanna Knitter (bardzo wszechstronna wokalistka sprawdzająca się również w jazzie)
2. Małgorzata Werbińska (czarujący głos)
3. Joanna Karkoszka (za to co robi w Blue Sounds – strasznie mnie wciąga ten klimat jaki tworzą swoją muzyką)
- Wokalista
Nic się w moim postrzeganiu naszych wokalistów nie zmienia od lat, co wcale nie znaczy, że poza poniższą trójką nie mamy zdolnych wokalistów.
1. Łukasz Wiśniewski
2. Roman Puchowski
3. Adam Kulisz
- Instrumentalista
1. Bartosz Łęczycki (po prostu Mistrz – czekam z utęsknieniem na jego solowy album i oby znalazły się tam również klimaty znane z Terraplane)
2. Roman Puchowski (muzyczny performer każdy jego koncert to wyjątkowe przedstawienie)
3. Adam Kulisz (po prostu jedyny w swoim rodzaju i na wokalu i na gitarze)
- Festiwal
1. Suwałki Blues Festiwal (najlepszy polski festiwal – i tyle w temacie)
2. Jesień z Bluesem (MÓJ festiwal)
3. Rawa Blues Festiwal (od ponad trzydziestu lat trzyma poziom)
- Osobowość Roku
Bardzo „pojemna” kategoria ja jednak od lat umieszczam w niej tych dzięki, którym mogę posłuchać i zobaczyć ciekawych wykonawców.
1. Bogdan Topolski (za Suwałki Blues Festiwal i przy okazji za jego muzyczne osiągnięcia)
2. Elżbieta Puczyńska (za Jesień z Bluesem i za wszystko!!! )
3. Andrzej Matysik (za całokształt)
- Audycja Forum Okolice Bluesa
Poniżej audycje, który po prostu lubię/lubiłem posłuchać oraz za osobowość prowadzących.
1. „Siła Bluesa” – Piotr Gwizdała
2. „Blues Wieczorową Porą” - Stan Antośkiewicz
3. „Wieczór Bluesowy” – Wiesław Chmielewski
- Najlepszy tekst na forum (temat, wątek, recenzja, relacja z koncertu itp.)
Moje typowanie dotyczy całych wątków. Szkoda, że nie powstał równie bogaty wątek o Rorym Gallagherze.
1. Jimi Hendix
2.Steve Mariott
3.[‘60] Polanie i inni prekursorzy
- Najlepsze zdjęcie na forum
Duży wybór bo zdolnych fotografików ci u nas dostatek.
1. Rafał Nitka Białek - "Philip Sauce – JBF 2009”
2. Wojciech Otłowski – „Święty Glenn”
3. Adam Węgrzynowicz – „Sharrie Williams Crawford”
- Nadzieja / Odkrycie
Niestety nie przychodzi do głowy jakiś absolutny debiutant
ale nich będzie
1. L’Orange Electrique
2. Nie Strzelać Do Pianisty
3. Cheap Tobacco
ŚWIAT
Kosmiczne bogactwo wyboru (ale chyba jak co roku). Poniżej dowolnie wybrane trzy płyty z co najmniej 10 jakie mi się w 2012 spodobały bo mogłyby tam być również albumy : Magic Slima, Cee Cee James, Lucky Petersona, Johnnie Bassetta, Joe Luis Walkera, Gwyna Ashtona, Henrika Freischladera ...)
- Płyta
1. „Show Of Strength” – Michael Burks
2. "And Still I Rise” – Heritage Blues Orchestra
3. “I’m Gone” – Omar & The Howlers
- Zespół
1. North Mississippi Allstars
2. Magic Slim & The Teardrops
3. Tommy Castro Band (tu raczej za postać lidera)
Kolejne trzy kategorie zawierają takie a nie inne nazwiska ale mogłyby zawierać zupełnie inne bo wybór naprawdę duży a uzasadnienie pewnie podobne.
- Wokalistka
1. Rita Engedalen (oczarowała mnie podczas Suwałki Blues Festiwal i nadal trzyma)
2. Cee Cee James
3. Diunna Greenleaf
- Wokalista
1. Eric Bibb
2. Curtis Salgado
3. Magic Slim
- Instrumentalista
1. Robben Ford (mój ulubiony ulubieniec)
2. Matt Schofield (żeby przypomnieć to nazwisko tym wszystkim, którzy zajmują się sprowadzaniem wykonawców do Polski na koncerty. Warto!!)
3. Derek Trucks (co by nie zagrał i nie ważne z kim po prostu mnie rozwala)
- Nadzieja / Odkrycie
Może coś przegapiłem albo nie było jakichś spektakularnych debiutów i więcej nazwisk nie przychodzi mi do głowy.
1. Gary Clark jr. (wielka niewiadoma bo nie wiem w jakim kierunku potoczy się jego kariera. Czy kolejne płyty wypełni plastikowo-przebojowy soul czy jednak nie.)
2. Quintus McCormick (od dwóch lat umieszczam go jako Nadzieję w ankiecie TB i to będzie ostatni raz bo chyba przestaje być nadzieją a czy przechodzi do innych kategorii? Zobaczymy. )