W dniu 24 sierpnia w klubie “Pod Muzami” będzie miało miejsce wydarzenie które nie gości zbyt często w naszym mieście. Moimi staraniami w tym dniu zagości w naszych progach Czeski duet Retro Blues.
Cegielka_article
Cagiełka Koncertowa
Kontynuując wcześniej zapoczątkowany cykl koncertów pt: “Bluesferajna i Goście” mam niewątpliwy zaszczyt zaprosić wszystkich zainteresowanych oraz tych którzy lubią ciekawą, niegłośną muzykę by zawitali w ten dzień do Klubu “Pod Muzami”. By uatrakcyjnić koncerty i pozostawić czas do podjęcia decyzji już teraz zachęcam do nabycia cegiełki koncertowej umożliwiającej wejście na koncerty oraz wzięcia udziału w losowaniu zestawu płyt. Koszt cegiełki to jedynie 10zł – nabyć ja można w:
- Sklepie Muzycznym “Fryderyk” przy ul. Górnośląskiej
- Sklep Muzyczny F.H Stefan&F.U Włodek przy ul. Barbary i Bogumiła
- Kawiarni Swing Caffe ul. Łazienna
Bądź mecenasem własnych przyjemności, zbudujmy wspólnymi siłami niezapomniany wieczór pełen wrażeń by przez długi czas mile wspominać to wydarzenie. W celu przybliżenia zespołu Retro Blues zamieszczam krótka notkę o tej dwójce znakomitych muzyków z Czech.
Retro blues
Za tą nazwą ukrywa się Petr “Dzetro” Ritzka – muzyk grający na gitarze akustycznej, gitarze rezofonicznej, śpiewak i kompozytor w jednej osobie.
“Miłością mojego życia jest blues”
Petr"Dzetro" Ritzka urodził się w miejscowości Hlucin (małe miasto leżące na północy Moraw). Jako muzyk, miał kontakt z wieloma gatunkami muzycznymi. Grał w grupach rockowych, bluesowych i country, aż w końcu jesienią, 2005 roku założył bluesową „one man group”
Pisze muzykę do własnych tekstów. Niektóre z nich wykorzystuje do znanych i lubianych bluesowych standardów. Jego repertuar to utwory bluesowe, które wykonuje akustycznie. Petr chętnie współpracuje z innymi muzykami. Dlatego skład Retro Blues może się zmieniać i nieraz zaskakiwać nas swoim repertuarem, wzbogaconym o nowe instrumentarium. Daje temu przykład chociażby Lubos Khyr, który jest obecnie jednym z członków grupy.Jego gra na harmonijce ustnej, akustycznej, a także gitarze rezofonicznej, wniosła do utworów Retro Blues nutę folkową, która doskonale wkomponowała się w muzykę zespołu, której fundament stanowi blues.
Żywiołowość i spontaniczność sceniczna Retro Blues dodają kolorytu całości koncertów grupy, na które zapraszam! http://www.retroblues.net