autor: Rakiet » lutego 1, 2011, 1:59 pm
straciłem trochę wątek w tej długiej dyskusji (dyskusjach?), jaka się tu wywiązała. nie będę się do niej więc wcale odnosił, tylko wypiszę swoje typy. ponieważ mam dość nikłą orientację w aktualnych tryndach w polskim bluesie, postanowiłem wymieniać tylko muzyków czy zespoły, z którymi sam bym chętnie zagrał (gdybym grał, oczywiście ;-)). tak więc niech się nikt nie obraża, nie taki był mój zamiar.
Zespół:
tu nie mam wątpliwości żadnych, bo chociaż hoodoo band sporo stracił na ostrości i bluesowości muzyki (poza tym nie przepadam za damskimi wokalami w bluesie) to i tak nie widzę żadnych konkurentów.
1. hoodoo band
2. marek motyka trio
Wokalista:
nie widziałem głosów na pazura wcześniej, a naprawdę nie mogę sobie przypomnieć nikogo w Polsce, kto śpiewałby bluesa i soul lepiej niż on.
1. roman "pazur" wojciechowski
2. mariusz korczyński
3. mirek grabowski (rubens band)
Wokalistka
patrz komentarz do pozycji "zespół" ;-)
Gitarzysta:
mam takie zdanie, że, przynajmniej w Polsce, gitarzyści elektryczni nie mają szans z akustycznymi (pod względem opanowania instrumentu, złożoności granego materiału itp, itd). przedstawicielem akustyków (bo nie będę wszystkich wypisywał) u mnie będzie paweł szymański, który gdyby śpiewał tak jak gra, byłby w ogóle nie do pokonania ;-)
1. paweł szymański
2. andrzej wodziński
Basista:
1. paweł mikosz
2. paweł "paulos" górnioczek (rubens band)
Perkusista:
1. jarosław wodziński
2. bartosz niebielecki
Inne instrumenty:
nie przepadam za skrzypcami w bluesie (;-)) tak więc będzie tylko jeden wykonawca.
1. akordeon - mirek grabowski (rubens band)
Blues akustyczny:
tu za bardzo nie wiem o co chodzi? dlaczego ta kategoria jest wydzielona?
ale proszę bardzo...
1. paweł szymański
2. marek makaron trio
3. bogdan szweda
Koncert:
koncert james "blood" ulmera na rawie blues
Wydarzenie:
koncert james "blood" ulmera na rawie blues
płyt roku nie znam, bo raczej nie kupuję. na audycje niestety brakuje czasu. forumowiczów znam przeważnie tylko z forum, tak wielu jest sympatycznych, że wybór jest niemożliwy. tak że to by było na tyle.
adam "rakiet" kozłowski.
tu robię strony www, animacje, ulotki, logotypy i reklamy:
a tu wspominam rakiety: