autor: Jan Cegiełka » marca 29, 2010, 12:55 pm
Audycja "Jazz Nocą"
30.03. 2010
Witam
Audycję rozpoczniemy od zaprezentowania absolutnej premiery!W miniony weekend ukazała się dawno zapowiadana, nowa płyta Artura Dutkiewicza "Hendrix Piano". Albumem tym Artur udowadnia, że muzykę Jimi Hendrixa można zagrać także bez gitary.Dutkiewicz wraz ze swoim Triem potraktował hendrixowskie utwory jak jazzowe kompozycje, czy wręcz standardy. A Hendrix na pianie Artura także brzmi żarliwie. Bardzo polecam to premierowe wydawnictwo.
Zgodnie z obietnicą, w kolejnych audycjach będę prezentował Gwiazdy zbliżającego się 15. Muzeum Jazz Festival, który odbędzie się w Ostrowie Wielkopolskim w dniach 23 - 25 kwietnia.
Finałem muzealnego festiwalu będzie niedzielny koncert prosto z Bluesowego Topu. To Shemekia Copland, którą powitamy w Kinie Komeda już po raz drugi. Wiem także, ze ponownie zawładnie publiką Komedy. A w audycji Shemekia zaśpiewa nam dwa piękne, nostalgiczne bluesy pochodzące z albumu "Wicked".
Drugą Gwiazdą ostrowskiej imprezy, jaką zaprezentuję w Jazzie Nocą, będzie wirtuoz gitary flamenco Rafael Cortes, który zagra wraz ze swoim zespołem w piątkowym koncercie inaugurującym festiwal. Najlepszym zaproszeniem na Jego recital będą dwa utwory Rafaela z albumu "Alcaiceria". To naprawdę arcymistrz sztuki flamenco.
A że mamy okres przedświąteczny, to najlepszą ilustracją muzyczną Wielkiego Tygodnia, będą średniowieczne madrygały w wykonaniu angielskiego Kwartetu Wokalnego "The Hilliard Ensemble" i saksofonisty Jana Garbarka. ICH wspólne nagrania pochodzą z rewelacyjnego albumu "Officium" wytwórni ECM opartego m.in. na kompozycji Christobala de Moralesa "Officium defunctorum".
Serdecznie zapraszam.