autor: Jan Cegiełka » lutego 8, 2010, 11:22 am
Audycja "Jazz Nocą"
09.02.2010
Witam!
Zgodnie z zapowiedzią, w tej audycji przedstawię zwycięzców ankiety czytelników magazynu Jazz Forum. Oczywiście skromne ramy audycji pozwolą mi tylko na przedstawienie bohaterów głównych kategorii.
Audycję rozpocznie potrójny laureat - muzyk roku 2009, kompozytor oraz trębacz Tomasz Stańko.
Wraz ze swoim nordyckim kwintetem przedstawi nam programowy utwór z albumu "Dark Eyes".
Następnie w kategorii na "najlepszy zespół akustyczny" wrócimy do pięknego albumu"January" Tria Marcina Wasilewskiego.
W tej ankiecie, najlepszym zespołem elektrycznym roku 2009 została, zdaniem czytelników Jazz Forum, Grupa Jarka Śmietany. A dla mnie ten wybór stanowi ponowną okazję do zaprezentowania Formacji Jarka w nagraniach z jego "hendrixowskiej" płyty "Psychedelic - Music of J H".
No i największa niespodzianka!. Tytuł Albumu Roku wywalczył Paweł Kaczmarczyk Audiofeeling Band płytą "Complexity In Simplicity". Natomiast lider zespołu, wygrywając z Leszkiem Moźdźerem, został najlepszym pianistą roku.Takie wyniki są najlepszą okazją do premierowej prezentacji w Jazzie Nocą obszernych fragmentów albumu "Complexity In Simplicity".
Serdecznie zapraszam.