autor: Jan Cegiełka » grudnia 21, 2009, 1:48 pm
Audycja "Jazz Nocą"
Witam!
Przedświąteczną audycję rozpoczniemy od nagrań z koncertu. Jest mi szczególnie miło, gdy mogę zaprezentować w audycji muzykę, którą tworzą w tak unikalnym zespole członkowie Naszego Forum.
Będzie to przypomnienie koncertu, jaki Grupa Los Agentos zagrała w Parku Miejskim w Ostrowie Wielkopolskim 9 sierpnia. Sądzę, że zdołamy zagrać dwa utwory "Agentów".
A Tym z Was, którzy mają kłopot z wyborem swiątecznych prezentów dwie muzyczne podpowiedzi:
Jako pierwszą - polecę najnowszy album Staszka Soyki i Jego Sextetu pt."Studio Wąchock". Słuchając tej płyty mam wrażenie, że stare i nowe kompozycje Soyki zagrane są w klimacie, który przypomina mi Jego twórczość z początku ubiegłej dekady. Zresztą Takiego Soykę lubię najbardziej!
Drugą podpowiedzią będzie najnowsza płyta "jazzującego" wokalisty Jamie Culluma pt. "The Pursuit". Ze Wszystkich "młodych lwów", którzy pojawili się w ostatnich latach na wokalnym rynku płytowym, Cullum wydaje mi się zresztą najciekawszy! Naprawdę warto posłuchać Jego głosu!
No i na zakończenie, oczywiście akcent świąteczny. W kulturze anglo - amerykańskiej już od dawna mamy do czynienia z piosenkami, które obwieszczają Nam o zbliżających się Świętach. Te utwory i inne piosenki "okołoświąteczne" już na trwałe stały się własnością i bogactwem kultury masowej. Ale najlepiej brzmią one w wykonaniu wokalistów jazzowych i w jazzowej aranżacji. Dlatego w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia posłuchamy orkiestrowych nagrań ze wspólnej płyty
Tony Benneta i Big Bandu Counta Basiego z płyty "Swingin' Christmas",
.......a jazzowych kolęd posłuchamy za tydzień.
Serdecznie zapraszam.