autor: alojz keta » lutego 13, 2009, 2:35 pm
Na podstawie powyższych typowań zastanawiam się czy naprawdę każdego roku muszą się powtarzać z niewielkimi modyfikacjami te same nazwiska czy zespoły. Z całym szacunkiem dla wymienionych i żeby było jasne - jak najbardziej doceniam ich dokonania, lubię i słucham ich muzyki, ale chciałem nieśmiało przypomnieć iż w bluesowym światku jest wiele osobowości o równie a może nawet większym dorobku muzycznym, stażu na scenie itp., i co budzi moje spore zdziwienie jeśli się już pojawiają w rankingach to w tzw. "śladowych ilościach punktowych", wymieniani na zasadzie "trzeba zapchać ostatnie miejsce na liście". Nigdy nie podawałem publicznie moich typów, tym razem pozwolę sobie podać, może niektórym pod rozwagę że wymienieni grubszą czcionką poniżej też / a może przede wszystkim/ zasługują na troszkę większą uwagę tym bardziej że od zawsze i wyłącznie grają BLUESA, co na tym forum ma przecież bardzo duże znaczenie.
Osobowość – ANDRZEJ MALCHAREK /w razie wątpliwości polecam bliższe zapoznanie się z działalnością tego pana, działalność jak najbardziej bluesowa i prowadzona od .... a może dłużej/
Zespół - OBSTAWA PREZYDENTA /prawie 25 lat nieprzerwanego grania bluesa/
Wokalistka - Joanna Pilarska
Wokalista - JANUSZ "ESTEP" WYKPISZ /wybitny wszechstronny wielki wokal/
Gitara - SŁAWOMIR "HETMAN" SOBIESKI /jeden z niewielu polskich gitarzystów o którym można powiedzieć że "ma swój własny rozpoznawalny styl"/
Harmonijka Ustna - IGOR ŁOJKO /wszechstronny, trochę w cieniu, ale kiedy trzeba wyrazisty i zawsze na miejscu/
Instrumenty Klawiszowe – Jacek DŻAKO Zając
Instrumenty Różne - Andrzej "Dżino" Malcher gitara basowa,
Andrzej "Urko" Urban perkusja /coby nie było kolejnych wątpliwości,
jest to rewelacyjna sekcja Obstawy Prezydenta
Odkrycie – Osły jako zespół, Mariusz Korczyński jako wokalista /znakomity, niedoceniany dotąd /
Płyta – Antologia Polskiego Bluesa
Wydarzenie – Doyl Bramhall II na Festiwalu im. Ryśka Riedla
Wiem skądinąd że zaistnienie we wszelkiego rodzaju rankingach jest dla w/w obojętne, niemniej dziwi mnie że dla miłośników bluesa na tym forum działalność /i to jaka!/ wymienionych w tychże
w tychże rankingach większego uznania nie wzbudza.
Dziwne....