a ja my?l? effcia, ?e nie wiesz o czym m?wisz, to w?a?nie bardzo dobry tekst.
Bo widzisz, na przyk?adzie hiphopowc?w wy?o?? Ci czym jest tekstowa ?enada, a czym nie.
Peja m?wi:
Ja nie pisz? o jaraniu blant?w i siedzeniu na klatce, ja nie ?piewam o blokersach i trudno?ciach w ?yciu, ja ?piewam o tym co czuje i co we mnie siedzi.
TeDe m?wi:
Ja ?piewam o zabawie, jaraniu blant?w, zaliczaniu panienek i trudnym dzieci?stwie.
Wynik? Oba teksty b?d? ?enuj?ce i nic wi?cej.
Tak ?opatologicznie chcia?bym Ci wy?o?y?, ?e znakomita wi?kszo?c piosenek, kt?re pr?buj? traktowa? o powa?nych tematach staj? si? niestety jedynie ?enuj?ce, szczeg?lnie tych wsp??czesnych tekst?w.
Marii Peszek nienawidzi?em, ale s? rzeczy, kt?re trzeba pos?ucha? wi?cej ni? 2 razy i powiem Ci, ?e gdyby? zag??bi?a si? tak?e w do?? banaln?, ale odkrywcz? warstw? muzyczn? i na koniec zsyntezowa?a to z tekstem, doceni?aby? te bana?y jakie Peszk?wna wypisuje w swoich piosenkach. Nie s? to teksty traktuj?ce o "niewiadomo-czym", zwykle s? bardzo proste w wymowie do tego b?yskotliwie skonstruowane. Moim zdaniem Maria Peszek jest mistrzyni? gier slownych i zabawy naszym j?zykiem, bez obci??ania swoich "utwor?w" balastem jaki? niepotrzebnych ideologii.
ot co.
A oto stary tekst, jeden z tych, kt?re zapewne by?yby przezemnie wykl?te, gdyby nie zosta?y napisane wtedy kiedy zosta?y i przez tego kogo zosta?y.
s? przecie? rzeczy wobec, kt?rych jeste?my programowo bezkrytyczni.
Yer Blues
Yes I'm lonely wanna die
Yes I'm lonely wanna die
If I ain't dead already
Ooh girl you know the reason why.
In the morning wanna die
In the evening wanna die
If I ain't dead already
Ooh girl you know the reason why.
My mother was of the sky
My father was of the earth
But I am of the universe