autor: Andrzej Jerzyk`e » września 20, 2012, 8:25 pm
Postanowiłem założyć ten temat, bo sam zasiadam w jury, a bardzo często po werdykcie, narasta wiele kontrowersji wśród Wykonawców i Publiczności, a także podczas obrad samego składu jury, których często obrady, są bardzo burzliwe i długo nie można wyłonić laureata i często właśnie powodem, jest nasze kochane magiczne słowo blues!
Powiem jakie jest moje skromne zdanie i bardzo chciałbym poznać wasze opinie, które może rozwieją moje wątpliwości, a może nie...
Otóż na ogół sprawa dotyczy nazwy festiwalu, w której to nazwie, króluje słowo blues! Natomiast zakwalifikowane Zespoły czy Soliści przez Organizatorów, są mniej lub bardziej bluesowi, blues-rockowi, jazz-rockowi, rockowi czy funky. A więc jest różnorodność stylistyczna która tak naprawdę, bardzo często przekracza granice zwane bluesem.
Powiem tak! Jeżeli jestem zapraszany na obrady jury, nie oceniam Wykonawców po ich wcześniejszych dokonaniach, zdobytych nagrodach, czy wydanej płycie. Po prostu, oceniam tu i teraz, w tym momencie, kiedy biorą udział w konkursie i są obecni na scenie.
Nie szukam także, ile w ich muzyce jest bluesa. A dlaczego ? Bo to Organizatorzy spośród wysłanych płyt, wyłonili np. 6 kapel konkursowych. Nie jury jest odpowiedzialne za zakwalifikowanie Wykonawców. Skład jury został zaproszony na festiwal, żeby ich ocenić i nie słyszał przesłanych materiałów.
I właśnie dlatego staram się być obiektywny i oceniać wszystkich, bez względu na styl jaki reprezentują, no bo skoro Organizatorzy ich wybrali, to znaczy że biorą udział w konkursie i sami liczą na to, że bierzemy ich na serio, bo często jadą setki kilometrów żeby zagrać np 25 minut i często na własny koszt.
I treaz np. kapela zagrała perfekcyjnie rocka z elementami bluesa i muzyki duszy, a typowa z kolei formacja bluesowa zagrała na średnim poziomie, to mam wybierać tę drugą dlatego że była najbliżej bluesa ? Nie! Zdecydowanie oddaje swój głos na pierwszą. No właśnie! A nazwa festiwalu ma słowo blues i co teraz?
Kochani! Może bez targowicy, spróbujmy rozwiązać ten problem. Dzięki że chciało się wam to czytać!