autor: Jan Cegiełka » stycznia 11, 2010, 2:01 pm
Audycja "Jazz Nocą"
12.01.2010
Witam !
Nasze drugie styczniowe spotkanie, zgodnie z obietnicą, rozpoczniemy od ponownej prezentacji nagrań z najnowszej płyty Kurta Ellinga. Co prawda, już dwukrotnie wspominałem w Jazzie Nocą o płycie pt. "Dedicated To You.....", na której Kurt Elling nawiązując do legendarnej płyty Johna Coltrane'a i Johnny Hartmana składa Im muzyczny hołd, to jednak zawsze brak czasu uniemożliwiał wysłuchanie tych utworów w całości. Jestem przekonany, że warto posłuchać wokalisty, który ostatnio uhonorowany został spektakularnymi nagrodami jazzowymi. A skoro już Kurt Elling przywołał wspólną płytę J.Coltrane'a i J. Hartmana to postanowiłem zaprezentować te same dwa nagrania, właśnie z tej legendarnej płyty i to w oryginalnej wersji. Zresztą takie porównania zawsze ożywiają forumowe dyskusje.........
W drugiej części audycji wrócimy do nagrań z płyty "Pilgrimage" Michaela Breckera. Właśnie mija trzecia rocznica, od kiedy Tego wybitnego saksofonisty nie ma już z Nami.W ciągłej pogoni za nowościami, ostatnia płyta Michaela wydaje się już trochę zapomniana, a przecież jest to rodzaj testamentu, to płyta wręcz zjawiskowa, z udziałem Jego wybitnych przyjaciół (H. Hancock; P. Metheny; B. Mehldau; J. Patitucci i J. De Johnette. Na płycie Lider, mimo choroby był w wybornej formie i wspiął się na wyżyny jazzowych umiejętności.
Serdecznie zapraszam.