[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3887)
Okolice Bluesa • Wyświetl temat - Eric Clapton - Oświęcim 2014

Eric Clapton - Oświęcim 2014

Dajcie znać o najmniejszych nawet koncertach Bluesowych (i nie tylko) w Waszej okolicy!

Moderator: mods

Re: Eric Clapton - Oświęcim 2014

Postautor: rocken » czerwca 23, 2014, 5:13 pm

Informacje z teamu Claptona dotyczące incydentu podczas koncertu w Glasgow można znaleźć w tym linku:
http://www.ericclapton.com/eric-clapton ... ow-concert

Setlista z 22 czerwca - Leeds

Awatar użytkownika
rocken
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: hfc » czerwca 24, 2014, 11:49 am

W Leeds wszystko już było wporzadku aczkolwiek miałem wrażenie, że coś brzeczalo podczas Pretending. Dzisiaj w Mannheim zobaczę czy to tak miało być czy był to jakiś problem. Koncert faktycznie trwa około 1.35 h. Troszkę mniej poweru byli w Leeds aniżeli podczas zeszłorocznych koncertów.
hfc
bluesmaniak
bluesmaniak

Postautor: sonnyboy » czerwca 24, 2014, 2:32 pm

A więc zespół rozkręca się.I tak trzymaj
Awatar użytkownika
sonnyboy
bluesman
bluesman

Postautor: michal94 » czerwca 24, 2014, 8:12 pm

W czasie Pretending zawsze brzęczy syntezator, więc to może to :D
michal94
bluesmaniak
bluesmaniak

Postautor: hfc » czerwca 24, 2014, 11:32 pm

Koncert w Mannheim mistrzostwo!
Widać, że się ogrywaja i rozkrecaja. Było trochę luzu podobnego np. do zeszłorocznego koncertu w Łodzi. Set lista taka jak w Leeds - jedynie Gin House z wokalem Andy'ego wskoczył na miejsce Wonderful. Kilka solówek Erica takich, że szczęka mi opadła a że stałem 5 metrów na wprost to odczucia były niesamowite.
Jutro jadę do Wiednia także w czwartek wieczorem napiszę wrażenia.

PS. Chciałem to jutro napisać ale Grecy na placu obok mojego hotelu świętują klaksonami awans z grupy MŚ.

PS 2. Ale to brzęczenie w Leeds było jakieś dziwne - dzisiaj wszystko było ok.
hfc
bluesmaniak
bluesmaniak

Postautor: michal94 » czerwca 25, 2014, 12:54 am

Dzięki za relację! Bardzo poprawiła mi humor po ostatnich nienajlepszych wieściach z Glasgow. Ale za to teraz nie będę mógł spać! :D
michal94
bluesmaniak
bluesmaniak

Postautor: hfc » czerwca 27, 2014, 12:13 am

Dali czadu ponownie. Wonderful wróciło do set listy. Kolejne piorunujące solówki Erica i Chrisa na klawiszach. Kapitalna atmosfera pod sceną. Nie żebym się chwalił Ale stałem na wprost mikrofonu Claptona przy samej barierce :)
Widać, że Eric woli koncerty gdzie mu publiczność stoi pod sceną i się bawi aniżeli siedzi i patrzy. Do zobaczenia w Oświęcimiu.
hfc
bluesmaniak
bluesmaniak

Postautor: rocken » czerwca 27, 2014, 6:57 am

Awatar użytkownika
rocken
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: sonnyboy » czerwca 27, 2014, 7:01 am

Dzięki hfc, do zobaczenia i miłego koncertu
Awatar użytkownika
sonnyboy
bluesman
bluesman

Postautor: StS » czerwca 29, 2014, 2:43 am

Świetny początek koncertu. Pomyślałem wtedy: „trwaj chwilo, trwaj”. Później było podobnie do ubiegłorocznych koncertów w Bazylei (http://www.youtube.com/watch?v=rdvH1BRm1MI), aczkolwiek solówki muzyków były nieco inne. Tym razem Andy Fairweather Low chyba miał mniej okazji do zaprezentowania swojego talentu, nawet w „Little Queen Of Spades” w jego miejsce solo zagrał Paul Carrack. W składzie grupy w porównaniu do ubiegłego roku rewolucji nie było, o czym wcześniej napisał Rocken.
Z koncertu jestem zadowolony, ale mam mieszane wrażenia. Oczywiście czuję niedosyt. Wolałbym repertuar bardziej blues-rockowy. Nagłośnienie dobre, ale chyba jednak było nieco za cicho. Brakowało tzw. „czadu”, ale z drugiej strony „czadowych” numerów było mało. Dobrze, że lider pozwolił wykazać się obydwóm klawiszowcom – ich solówki pozostawiły bardzo dobre wrażenie.
Scena była trochę za nisko – gdyby widzowie usiedli, to prawdopodobnie byłoby lepiej widać. Koncert zaczął się punktualnie, trwał 1,5 godziny.
P.S. JaRas (lub ktoś bardzo podobny) był uśmiechnięty. Pewnie też mu się podobało.
StS
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: Roj » czerwca 29, 2014, 4:09 am

:mrgreen:
Awatar użytkownika
Roj
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: rocken » czerwca 29, 2014, 8:36 am

Przede wszystkim to, o czym napisał StS, było za cicho. Na pierwszych 3-4 utworach nie mogłem uwierzyć, że takiej klasy artysta na imprezie plenerowej zgodził się na system nagłośnienia o tej mocy. Trzeba jednak podkreślić, że jeśli chodzi o jakość to nie ma się czego czepiać, bo dźwięk był selektywny. Szczególnie można było to docenić podczas numerów akustycznych.

Przy poprzednich koncertach pojawiały się głosy, że mało gitary Claptona i trochę chowa się za innymi muzykami. Wczoraj nikt nie mógł narzekać na ilość gitary Erica, dużo solówek i partie rytmiczne mocno wyeksponowane przez nagłośnieniowców, podobnie z klawiszami Chris’a Stainton’a. W „Prettending” bzyczące brzmienie syntezatora strasznie irytujące.

Świetny set akustyczny, wówczas pomyślałem sobie, że nie miałbym nic przeciwko gdyby cały 1,5godz. koncert był w tej konwencji. Świetny klimat udało się stworzyć Claptonowi bluesami „Driftin' Blues” i „Nobody Knows You When You're Down and Out” a „Carazy Mama” J.J. Cale'a to mój nr 1 tego koncertu.
"Tears In Heaven" i "Layla" zebrały chyba największy aplauz choć dla mnie nie są to utwory na które najbardziej oczekuje na koncertach Claptona. Podczas seta akustycznego poprawiono delikatnie także poziom głośności i końcowy set elektryczny brzmiał już potężniej.

Zgodnie z przewidywaniami w miejsce „Wonderful Tonight” wskoczył „Gin House”. Partia wokalna Andy Fairweather Low w tym utworze była jego najmocniejszym punktem podczas tego koncertu. Gitara Andy’ego w partiach rytmicznych dość mocno schowana, partii solowych miał bardzo niewiele.

Generalnie Clapton mniej wyluzowany niż w tamtym roku, ale ani w Gdyni ani w Łodzi nie było aż tak dużo gitary Claptona i choćby, dlatego było warto się wybrać.

Największe rozczarowanie to wyjazd samochodem z Oświęcimia po koncercie…

ps. Ciekaw jestem wrażeń z koncertu Hfc, który widział kilka ostatnich występów Erica.

Awatar użytkownika
rocken
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: hfc » czerwca 29, 2014, 9:49 am

Rzeczywiście było za cicho no ale to chyba jakiś urok koncertów Claptona podczas festiwali (1 koncert tego roku w USA też był na festiwalu i również było po nim bardzo dużo zastrzeżeń co do tego, że było za cicho.

Po występie Edyty gdy sprawdzałem wyniki meczu MŚ natrafiłem na informację o śmierci Womacka co wprowadziło we mnie niepokój bo miałem przeczucie, że może to wpłynąć na Claptona. I po jego wyjściu gdy nawet nie podniósł ręki do publiczności wiedziałem, że coś jest na rzeczy co zresztą potwierdziło się chwilę później gdy Eric powiedział, że to koncert dla Bobby'ego.

Jeżeli chodzi o sam koncert to ogólnie nie różnił się specjalnie od ostatnich z Wiednia i Mannheim.
Jedyna różnica (ale jakże bardzo ważna) to większa liczba solówek w pierwszym elektrycznym secie - w otwierającym utworze były aż 3 z czego jedna przez pomyłkę bo Clapton wszedł z solem w momencie w którym miał wejść Carrack co zresztą po solówce uśmiechami sobie 'wyjaśnili'. Mam wrażenie a nawet jestem pewien, że większa liczba solówek miała związek ze śmiercią Womacka.

Jeżeli chodzi o luz to ogólnie z tych 4 koncertów w tym roku na których byłem było go mniej niż w zeszłym (szczególnie pamiętając fantastyczne High Time We Went w Łodzi i Pradze gdzie naprawdę się wszyscy na scenie nieźle bawili) - a na koncercie we Wiedniu było go więcej niż wczoraj - i tutaj znowu mam wrażenie, że miało to związek z Womack'iem.

Eric troszkę zamyślony był - wejście z solo w pierwszym utworze o czym już pisałem oraz patrzenie na Carracka gdzie solówkę zaczynał Chris (po czym Eric się od razu obrócił w drugą stronę) - aczkolwiek miało to swój urok.

Ogólnie podsumowywując - koncert na pewno nie gorszy niż we Wiedniu i w Mannheim, zdecydowanie lepszy niż w Leeds i ze względu na ilość solówek większą niż podczas poprzednich koncertów bardzo na plus.

Świetny Gin House - fajnie, że było zamiast Wonderful - bo choć ten utwór ma trochę magii to jednak i w Leeds i we Wiedniu jakoś mnie nie przekonał za to Gin House lepszy u nas aniżeli w Mannheim.

To był mój 13 koncert Claptona i mam nadzieję, że nie ostatni chociaż ostatnio znowu mówił o tej swojej emeryturze.

PS. tak jak napisał Rocken - wyjazd z Oświęcimia katastrofa. Mieszkam 40 km od Oświęcimia a wracałem prawie 3 godziny. Niewiele krócej niż wracałem z Łodzi...
hfc
bluesmaniak
bluesmaniak

Postautor: rocken » czerwca 29, 2014, 4:02 pm

28 czerwca - Oświęcim
1. "Somebody's Knocking"
2. "Key to the Highway" - http://www.youtube.com/watch?v=8d4MQ-GyC-Y
3. "Pretending" - http://www.youtube.com/watch?v=A9dHW5c0g8Y
4. "Hoochie Coochie Man" - http://www.youtube.com/watch?v=zOpAdVrVGyg
5. "Tell the Truth" - http://www.youtube.com/watch?v=F_ggHlY25sQ
6. "Driftin' Blues" - http://www.youtube.com/watch?v=_5pjwGqwnmI
7. "Nobody Knows You When You're Down and Out" - http://www.youtube.com/watch?v=c6GxhJpjxEs
8. "Crazy Mama"
9. "Tears in Heaven" - http://www.youtube.com/watch?v=B4qXrUOC03w
10. "Layla" - http://www.youtube.com/watch?v=7ue7SgjagSE
11. "How Long"
12. "Gin House"
13. "Crossroads" - http://www.youtube.com/watch?v=-YKmWqDHds8
14. "Little Queen of Spades"
15. "Cocaine" - http://www.youtube.com/watch?v=eCzCOYpiJ4U
Bis:
16. "High Time We Went"
Ostatnio zmieniony czerwca 30, 2014, 8:06 am przez rocken, łącznie zmieniany 1 raz

Awatar użytkownika
rocken
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: Zielona Gałązka » czerwca 29, 2014, 5:43 pm

Witajcie. Pojechałam w ramach tego festiwalu tylko na koncert Claptona. Wrażenia niezwykłe. Tej legendzie należy już tylko oddawać uznanie, on swoje zapisał w historii. Ale ważne, co sygnalizujecie, że za cicho, że to, czy tamto. To oznacza, że ucho fana jest nadal wrażliwe, kobiety bardziej emocjonalnie odbierają i czy głośniej, czy ciszej, nie liczy się:) Podziwiam Was weteranów za profesjonalne opinie, Was, którzy byli na tak wielu jego innych koncertach, ja jedynie na niezwykłym praskim brzmieniu w Sazkiej Arenie i po latach dopiero wczoraj.
Rocken, mam inną playlistę koncertu w Oświęcimiu, proszę porównajmy ją na PW.
Awatar użytkownika
Zielona Gałązka
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: mariuszgr4 » czerwca 29, 2014, 6:09 pm

Czego spodziewaliśmy się po wczorajszym występie E.C.? Czego ja się spodziewałem, a co otrzymałem? Clapton nieuchronnie zbliża się do siódmego krzyżyka. Jako muzyk koncertujący wciąż jest niesłychanie aktywny, wciąż w wybornej formie jako instrumentalista i nie gorszej jako wokalista, a tym ostatnim wybitnym nigdy przecież nie był. Czy mamy czuć się zawiedzeni, że to było tylko półtorej godziny?
Było pięknie, stylowo, z wielkim kunsztem, więc taki koncert mógłby jeszcze trwać i trwać. Ale cieszmy się tym, co otrzymaliśmy. Czas biegnie nieubłaganie - mistrzowie rokendrola są coraz starsi i nie wiadomo, jak długo jeszcze będą nam opowiadali swe muzyczne bajki.
http://blognroll.blox.pl/2014/06/Z-woln ... cimiu.html
Awatar użytkownika
mariuszgr4
bluesmaniak
bluesmaniak

Postautor: Zielona Gałązka » czerwca 29, 2014, 6:55 pm

No tak:)
Awatar użytkownika
Zielona Gałązka
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: Zielona Gałązka » czerwca 29, 2014, 6:58 pm

Bo byłam jedną z ostatnich, które opuszczały ten stadion, ciągle w wierze (znając podobnej rangi koncerty) że Clapton jednak wyjdzie ponownie. Szanowałam jego decyzję.
Awatar użytkownika
Zielona Gałązka
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: Zielona Gałązka » czerwca 29, 2014, 7:22 pm

Już potem nie wyszedł, ale.. całe nasze szczęście, że mogłam oglądać żywą legendę.
Awatar użytkownika
Zielona Gałązka
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: rocken » czerwca 29, 2014, 7:25 pm

Awatar użytkownika
rocken
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: Zielona Gałązka » czerwca 29, 2014, 7:27 pm

Serdeczne dzięki.
Awatar użytkownika
Zielona Gałązka
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: Zielona Gałązka » czerwca 29, 2014, 7:38 pm

Cieszyłam się, że na tym koncercie zaistniał Paul Carrack. Bardzo go cenię.
https://www.youtube.com/watch?v=XwisOIAwQxY

Do zobaczenia na równie pięknych muzycznych ścieżkach
Awatar użytkownika
Zielona Gałązka
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: Layla » czerwca 29, 2014, 10:31 pm

Wydaje mi się, że ostatnie dwa koncerty Claptona w Polsce stanowiły dla siebie dobre uzupełnienie. Po łódzkim często pojawiały się opinie, że członkowie zespołu mieli więcej szans, aby się wykazać kosztem gry Claptona. No to tym razem na brak solowych popisów Erica nie można narzekać, a ich poziom był prawdziwie mistrzowski.

O wielkiej klasie Claptona - jak dla mnie - świadczy też to, co potrafi zrobić z utworami, których pierwotna wersja wydawała się kompletna a w których grał niejako 'gościnnie' (na potrzeby koncertu a nie wydania płyty). Mam tu na myśli How long, które w tej aranżacji zabrzmiało po prostu wyjątkowo. Zresztą ta umiejętność to nie jest żadna nowość, co potwierdza koncertowa płyta/bootleg z '84 (pt. No more fireworks, please), gdzie Clapton grał właśnie gościnnie z Rogerem Watersem i jego wkład w zagrane tam utwory Floydów za każdym razem zachwyca mnie okrutnie.

Rzeczywiście, Clapton wydawał się trochę zamyślony, może nawet nostalgiczny. I to chyba nie tylko z powodu Womacka. Momentami patrzył po ludziach i uśmiechał się tak, jakby faktycznie żegnał się już (co zapowiada od dawna) z trasami koncertowymi, nie tylko na ten rok. Ale to moja interpretacja (tak jak już tu ktoś stwierdził - kobiety widzą to bardziej emocjonalnie).

Z mojej strony wielki ukłon i wielki podziw dla Mistrza - za treść, za formę, za wszystko...
Layla
bluesgość
bluesgość

Postautor: rocken » czerwca 30, 2014, 8:07 am

"Driftin' Blues" - Oświęcim 28.06.14
http://www.youtube.com/watch?v=_5pjwGqwnmI

Awatar użytkownika
rocken
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: sonnyboy » czerwca 30, 2014, 9:45 am

Po raz pierwszy widziałem Erica w Gdyni. Teraz po kilkluletniej przerwie nie mogę na nic narzekać a jestem wręcz zachwycony. Nagłośnienie faktycznie mogłoby być nieco mocniejsze, ale moje uszy nie przepadają już za nadmiarem decybeli. Prawdopodobnie w zeszłym roku były skargi mieszkańców z tego powodu.
Co do powrotu ja dostosowałem się do ogłoszenia organizatorów zaparkowałem na parkingu festiwalowym i o 23.15 byłem już w Pszczynie.
Awatar użytkownika
sonnyboy
bluesman
bluesman

Postautor: rocken » czerwca 30, 2014, 9:46 am

Awatar użytkownika
rocken
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: sonnyboy » czerwca 30, 2014, 9:48 am

Zapomniałem podziękować za fragmenty koncertu na youtube.
Dzięki :D :D :D
Awatar użytkownika
sonnyboy
bluesman
bluesman

Postautor: Zielona Gałązka » czerwca 30, 2014, 9:55 am

Awatar użytkownika
Zielona Gałązka
bluespatronize
bluespatronize

Postautor: JaRas » lipca 1, 2014, 10:02 pm

Jarek Ratajczak
zaAsiowany i zaCoolishowany
Bo jeśli....to właśnie spokój zwykłych dni- Zadra
Awatar użytkownika
JaRas
Prezes I FC Asi
Prezes I FC Asi

Postautor: JaRas » lipca 1, 2014, 10:08 pm

Jarek Ratajczak
zaAsiowany i zaCoolishowany
Bo jeśli....to właśnie spokój zwykłych dni- Zadra
Awatar użytkownika
JaRas
Prezes I FC Asi
Prezes I FC Asi

PoprzedniaNastępna

nowoczesne kuchnie tarnowskie góry piekary śląskie będzin świętochłowice zawiercie knurów mikołów czeladź myszków czerwionka leszczyny lubliniec łaziska górne bieruń

Wróć do Koncerty