ZAGRAJĄ: MONKEY BUSINESS i OPEN BLUES.
W niedziele 13 lutego 2011 (g.20 wstęp wolny)w HARD ROCK PUBIE PAMELA kolejne wielkie bluesowe święto. Na wspólnym koncercie zagrają dwie mega energetyczne grupy niosące swą muzyką potężną dawkę radości słuchaczom : MONKEY BUSINESS i OPEN BLUES.
Oto co do powiedzenia o tym koncercie ma PRZEMEK ŁOSOŚ (śpiew i harmonijka OPEN BLUES):
"Miło mi, że kolejny raz będę miał niewątpliwą przyjemność zagrania koncertu w HARD ROCK PUBIE PAMELA. Występowałem tu z różnymi zespołami: TORTILLĄ, ZWIERZEM a ostatnio rok temu z zespołem SIDE EFFECT. Tym razem wystąpię z zespołem OPEN BLUES, z którym gram i śpiewam od prawie trzech lat, i z którym to we wrześniu 2010 nagraliśmy naszą pierwszą płytę pt. "Seta w ryja".
Jeżeli chodzi o zespół SIDE EFFECT, który zawiesił swoją działalność i
zespół OPEN BLUES to te dwa niezależne byty działały jednocześnie.
Dociekliwi słuchacze zauważyli zapewne, że 3/5 składów zespołów stanowiły te same osoby, czyli: Wiesław Kryszewski - gitara, Tomasz Imienowski - bas i ja (Przemek Łosoś) - śpiew i harmonijka ustna. Czas pokazał, że z tych dwóch zespołów większe możliwości rozwoju ma OPEN BLUES, czego dowodem jest chociażby wpomniana płyta, czy przeszło setka zagranych koncertów.
Wracając do koncertu zespołu OPEN BLUES i MONKEY BISINESS, który odbędzie się 13 lutego w niedzielę w HARD ROCK PUBIE PAMELA cieszymy się bardzo, że to właśnie w tym miejscu i takim towarzystwie będziemy mogli zaprezentować repertuar z płyty "Seta w ryja" poszerzony o jedną lub dwie premierowe piosenki. Zespół MONKEY BISINESS to wybitny zespół grający muzykę bluesową, w którym występują wyśmienici muzycy. Spodziewam się muzycznego, bluesowego święta i dużej dawki dźwięków i energii. Zapraszam wszystkich sympatyków i słuchaczy dobrej muzyki na ten koncert."
Więcej informacji o OPEN BLUES : http://www.openblues.eu
Kilka słów o MONKEY BUSINESS pochodzących od zespołu:
Monkey Business - krakowska grupa grająca Bluesa. Oficjalny start w karierę to rok 1985. W tym roku Tadeusz Pocieszyński, wokalista i gitarzysta, odszedł od działającego przy Dworku Białoprądnickim zespołu The Cooks, z którym to w roku 1984 zaistniał, jako laureat na dużej scenie festiwalu Rawa Blues i zakłada Monkey Business. Członkami M.B. w tym czasie byli muzycy: basista Leszek Kowal, na fortepianie grał Janusz Blecharz, na perkusji Grzegorz Bembenek. I w takim to właśnie zestawieniu przez kolejną dekadę, no może z małymi zmianami pod koniec, M.B. dzielił sceny najlepszych polskich klubów i festiwali z takimi wykonawcami, jak Tadeusz Nalepa z zespołem, Dżem z Ryśkiem Riedlem, Easy Rider braci Wodzińskich, Free Blues Band Andrzeja Malcherka, Nocną Zmianą Bluesa Sławka Wierzcholskiego, Jasiem Skrzekiem i innymi. Dwukrotnie przekraczaliśmy naszą granicę wschodnią goszcząc na festiwalach w Dnieprodzierżyńsku i Charkowie, gdzie krzewiliśmy bluesa. Parokrotnie objechaliśmy Polskę grając, między innymi na Olsztyńskich Nocach Bluesowych, Białostockiej Jesieni z Bluesem, Zamoyskim Festiwalu Bluesowym w klubie Kosz, na Muzycznym Kempingu w Brodnicy, dolewając bluesa do piwa na Chmielakach, czyli święcie piwa w Krasnymstawie, na studenckich imprezach Festiwalu Fama, czy w końcu na Festiwalu Muzyków Rockowych w Jarocinie. Pod koniec działalności skład zespołu zmienił się dość stanowczo. Nowy perkusista Piotr Łapa oraz basista z zaprzyjaźnionego, Easy Rider, Jacek Gazda, także Robert Lenert grający na harmonijce ustnej. I znów parę wysokogatunkowych festiwali typu katowicka Rawa, czy Jesień z Bluesem oraz skok do bratniej Czechosłowacji. Można powiedzieć, że M.B. zakończył działalność z hukiem, wystąpił, bowiem w warszawskiej Sali Kongresowej otwierając koncert legendy "białego bluesa" Petera Greena. Zespół wystąpił w składzie: Tadeusz Pocieszyński, Jacek Gazda, Piotr Łapa, oraz gościnnie Tomasz Kałwak i wspaniała wokalistka Patrycja Gola.Obecnie wracamy na bluesowa scenę w pierwszym, prawie niezmienionym składzie. Nagraliśmy materiał na nową płytę, która będzie nosić tytuł "Money Business czyli Dancing Blues". W nagraniu wsparł nas wspaniały krakowski perkusista Piotr Królik(Brathanki, Indygo). Nawiązaliśmy też współpracę z legendą polskich bębnów Zbigniewem Lewandowskim. Obecny skład zespołu to: Tadeusz Pocieszyński - lider, gitara i śpiew, Leszek Kowal - bas, Janusz Blecharz - piano, Zbigniew Lewandowski - perkusja.